Sokan nagyon aranyosnak találják, ahogy a kisbabák a különféle pépes ételeket majszolják. Valóban nagyon édesek ilyenkor, de azért figyeljünk oda, hogy a babapépek mellett idejében elkezdjük a darabosabb ételek kínálását is gyermekünknek!

Baba etettés

Hogy miért fontos? Azoknál a babáknál, akik sokáig csak pépes ételt fogyasztanak, a renyhe szájkörüli és nyelvizomzat állapota tartós maradhat, és a babakori infantilis nyelés is fennállhat hosszú ideig. Hosszabb távon e miatt torzulhat a fogazat is, ami a beszédhangok kiejtésénél helytelen képzést fog eredményezni.

A rágás kései megjelenése leggyakrabban koraszülött babáknál figyelhető meg, hiszen az édesanya természetes elvárása, hogy gyermeke gyarapodjon, és ez az elvárás előtérbe helyeződik. E miatt a már megszokott pépes ételt adják gyermeküknek, hiszen az nem kedvetleníti el a gyermeket az étkezésben, ezáltal az anya is magabiztosabb marad. (Pál-Damjanovics Zsuzsanna – Szücsné Göblyös Erika: Logopédia sötétben)

Természetesen előfordulhat olyan eset, amikor valamilyen organikus/szervi ok miatt nem adható darabos étel a babáknak (pl. garatszűkület esetén), de ezek az esetek szerencsére ritkák.

Baba szilvát eszik

Valóban fontos a rágás, hiszen ez a mozgásforma igényli a szájban lévő és szájkörüli izmok legfinomabb koordinációját. Hasonló ez a beszédhez. Ha tehát a gyermek nem kezd el időben rágni, valószínűsíthetően késni fog a beszédindulás is, hiszen a beszédhez szükséges izmok még renyhék, fejletlenek lesznek, ami gátolja gyermekünket a beszédindulásban.

Fontos, hogy a folyékonyabb pépes ételektől indulva a darabos, majd szilárd ételek bevezetése fokozatosan történjen. A rágásra szoktatást legideálisabb 8-10 hónapos kor körül elkezdeni. Először a villával összetört zöldségeket, gyümölcsöket kínáljuk gyermekünknek, melyet ínyével is könnyedén összenyomhat. Nemcsak a beszéd indulása tolódhat el a késői rágás megkezdése miatt, hanem a táplálási nehézségek előfordulási gyakorisága is nő azoknál a babáknál, akik 10 hónapos kor után kezdték el a rágás gyakorlását. Figyelni kell arra, hogy kezdetben a rágcsálnivaló legyen apró, vagy egészen vékony, melyek a fogínyek között is könnyen összenyomódnak, szétomlanak.

A rágcsálnivalókat, darabosabb ételeket csak akkor kezdjük el adni a babának, amikor már önállóan tud ülni. Szükséges továbbá, hogy képes legyen a darabos ételeket mutató- és hüvelykujja közé fogva szájához emelni. Ha ezek adottak, akkor a rágás és harapás elsajátítása fontos kaput nyit a beszédkészség és nyelvi fejlődés számára. A rágás megtanulásában tehát úgy segíthetünk a leginkább, ha innentől már rendszeresen adunk babánknak darabos ételeket.

Érdemes tudnunk, hogy a fogak előtörése idején jelentkezhet elutasítás a baba részéről a rágást igénylő ételekkel szemben, de ez hamar elmúlik. Sőt abban az esetben, ha nem térünk vissza a pépes ételekre, akkor gyorsabban és kevesebb kellemetlenséggel átsegíthetjük a picit ezen az időszakon. 7 hónapos kortól kissé darabosabb, 8 hónapos kortól sűrűbb, darabosabb, 10 hónapos kortól felnőttesebb fogások adhatók a gyermekeknek. (Ambrus Éva: Anya kérek még!)

Baby Shark

Segíthetjük még a rágás kialakulását a következőkkel:

  • Érintés szoktatása az arcon, fokozatosan haladva az ajkak, száj felé. Ellazult helyzetben az arc és ajkak simogatása, közepes erősséggel.
  • Jóleső érzés lehet a hűvösebb rágóka szájhoz érintgetése, nyomása. Itt különböző felszínűeket használjunk, hogy gyermekünk minél többféle ingerrel találkozhasson. Próbálkozhatunk különböző hőmérsékletű rágókákkal is.
  • Kellemes gyakorlat a szájtéren belüli masszírozás általi stimuláció ujjal, bébifogkefével (íny, nyelv, szájkörüli izmok kívül-belül, különböző ízek kipróbálásával), illetve a tónus normalizálására az arc és a nyelv paskolása, remegtetése.
  • Amikor a gyermek nagyon passzív rágás terén, rágózsákot használhatunk, ami ujjnyi széles kötszerből készült, és levágunk belőle egy 12 cm-es darabot. Ebbe narancsot, vagy más levet kiengedő gyümölcsöt helyezünk bele. Majd összefogjuk, és megkötjük a zsákocska végét. A rágózsákot a gyermek őrlőfogai közé helyezzük, és megmozgatjuk az állkapcsát. (Fröhlich, in Márkus, 1996) (Pál-Damjanovics Zsuzsanna – Szücsné Göblyös Erika: Logopédia sötétben)
Felhasznált irodalom:
  • Ambrus Éva (2019) Anya kérek még! Book Kiadó Kft.
  • Pál-Damjanovics Zsuzsanna – Szücsné Göblyös Erika (2011) Logopédia Sötétben. Kézikönyv. Budapest.