Érdekes jelenség, hogy mai rohanó világunkban már lélegezni sincs elég időnk. Vagy elfelejtettük, hogy hogyan kell? A jó hír az, hogy születéskor még tökéletesen tudjuk, és csak később alakul ki a helytelen légzés. Ha pedig újszülöttként ment helyesen, akkor gyermekként, kamaszként, felnőttként újra meg tudjuk tanulni a szabályos légzést!

Férfi lélegzik

Egyértelműen korunk „betegsége” a helytelen légzés. Egyebek mellett okozhatja a sok stressz, a mozgásszegény életmód, valamilyen táplálkozási rendellenesség, de akár a túlfűtött lakások is állhatnak a kialakulás hátterében. A légzés normalizálásával szükséges a túllégzés, a hiperventiláció megszüntetése. Ezt úgy érhetjük el, ha az alaplégzésünk nyugodt, halk, finom, és mindig az orrunkon át lélegzünk. Helytelen úgy lélegezni, hogy az ajkak nem érintkeznek, és a légzés a szájon keresztül történik. Ha az orrunkon keresztül vesszük a levegőt, akkor a hideg levegő felmelegszik, az orrjáratok belső falát borító csillószőrök megtisztítják ezt a levegőt, a melléküregek pedig megnedvesítik.

Hiba, hogy már a gyermekeket is arra szoktatják, hogy lélegezzenek mélyen, erősen, hogy a testük minden sejtjéhez eljusson az életfontosságú oxigén. Azt tanítják, hogy az intenzív légzés megszabadítja a szervezetet a szén-dioxidtól és más mérgező anyagoktól, és ha minél többet lélegzünk, annál több káros anyagtól szabadulhatunk meg. E miatt raktározódik el a tudatunkban az az információ, hogy nem lélegzünk eleget. A Buteyko-módszer (Prof. dr. Konstantin Buteyko ukrán orvosprofesszor) bebizonyította ennek a tévhitnek az ellenkezőjét. Sok olyan civilizációs betegség van (asztma, allergia, orrdugulás, légszomj, idült hörghurut, gyakori megfázás), melyek fokozott levegőcserével járnak együtt. Ez az állapot csak akkor javul, ha kevesebbet lélegzünk. Ez a technika az állandó fáradtság, a fejfájás, a félelem, a szorongás, sőt a pánik leküzdésében is sokat segíthet. Különösen azoknál hasznos a kevesebb légzés, akiknek az orrával vagy a tüdejével van a probléma.

Orrlégzés

A Buteyko-féle gyakorlatok célja, hogy kevesebb oxigént lélegezzünk be, ezáltal pedig kevesebb szén-dioxidot lélegezzünk ki. Milyen egyszerű! Valóban viszonylag könnyedén megvalósítható ez, például úgy, hogy hosszabb szüneteket tartunk egy-egy lélegzetvétel között. Ellazult rekeszizomlégzéssel váltsuk fel a mély belégzést, és a tüdőnk felfújását.

Ha gyermekünk szájlégzővé vált, türelmesnek kell lennünk vele, mire újra megtanulja az orron keresztül történő légzést. Egyszerű, és jó módszer lehet a gyerekeknél, ha játék közben vékony ostyát (sajtos ostya például) tartanak az ajkaik között. Ez összeragasztja a szájat, és megakadályozza az azon történő levegővételt. És még finom is! Jutalomként a játék végén elfogyasztható! Eleinte 1-2 perc ilyen játék elegendő, majd fokozatosan növeljük az időt.

A Buteyko-féle légzőgyakorlatok célja, hogy a légzést hosszú távon is átállítsa. Ezzel elérhetjük, hogy mindig csak annyi levegőt lélegezzünk be, amennyire aktuális fizikai terhelésünk alapján szükségünk van. „Ezáltal megnő a szén-dioxid mennyisége, aminek hatására kitágulnak a hörgők. Örvendetes mellékhatás: krónikus nátha esetén a duzzadt nyálkahártyák lelohadnak.” (https://buteyko.hu/media-tv-riportok-ujsagcikkek/)

Forrás:

Buteyko - Média

Néhány hasznos könyv a témában:
  • Barna Miklós Ferenc: A légzés gyógyító ereje – MP3 melléklettel
  • Gőbel Orsolya: Égig emelő légzés
  • Patrick McKeown: A légzés ereje – Oxigén Program: Edzésmódszer, amivel egészségesebb, vékonyabb és edzettebb leszel
  • Patrick McKeown: Gyógyító légzés – Gyakorlatok asztma, horkolás, alvási apnoé, magas vérnyomás, stressz és pánikroham esetére
  • Patrick McKeown: Szorongás nélkül – Feladatok az elme lecsendesítésére és a szorongás leküzdésére
  • Patrick McKeown – Varga-Szilágyi Gyula: Varázslégzés
  • Varga-Szilágyi Gyula – Patrick McKeown: Buteyko tanfolyami könyv – asztma, COPD és allergia ellen